['92 Opel Calibra] Qualibra :P

W tym dziale prezentujemy własne auta, projekty jak i zadajemy pytania właścicielom

Postprzez qualin » sobota, 19 stycznia 2008, 20:22

jeszcze pare fotek :P

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
qualin
Frequent User

Postprzez FordOn » sobota, 19 stycznia 2008, 20:52

Hehe dobrze wiedzialem i mowilem ze taki sam kolor mialem i skubaniec bedzie sie zmieniac wlasnie tak od blekitnego,po granta prawie czarny,fiolet,jaks zielen...
Obrazek :mrgreen:
Mialem taki sam kolor... ze zapytam ile warst lakieru bylo kladzionych ?? :)
FordOn
Forum Killer

Postprzez qualin » sobota, 19 stycznia 2008, 21:02

FordOn napisał(a):Mialem taki sam kolor... ze zapytam ile warst lakieru bylo kladzionych ??

podklad, 3 warstwy czarnej bazy, 3 warstwy kameleona i klar.

na dokladke wrzuce jeszcze dokladniejsze fotki systemu NX'a :P

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
qualin
Frequent User

Postprzez trance » niedziela, 20 stycznia 2008, 02:40

qualin, kiedys jak pokazales ten lakier na jakiejs listwie to napisalem,ze tam mi sie nie podoba...teraz jak zobaczylem 3 fote na tej stronie to napisze...ZajebistY :)
Obrazek
trance
Forum Clubber

Postprzez Jarek104 » niedziela, 20 stycznia 2008, 08:24

piękny lakierek :) Prawie tak ładny jak mój ;)
Jarek104
thebestest of SRTB

Auto: 2,3T & 3,0 V6

Postprzez CHRZANEK » niedziela, 20 stycznia 2008, 09:44

Piękny kolor.
Ta Calibra będzie wyjątkowa bo mi sie bardzo podoba.
CHRZANEK

Postprzez qualin » poniedziałek, 28 stycznia 2008, 07:16

A teraz krotka historia mojego zderzaka.
Zdecydowalem sie zakupic zderzak z wersji calibry "last edition" od mk-design bo tylko oni mieli w ofercie zderzak bez dokladki, a z oryginalami jest cienko u nas, moze ze 2 na rok sie na allegro pojawiaja z kolei w niemczech uzywka to koszt ok 300 euro.

tak wg nich wyglada dopasowany zderzak gotowy do malowania:
Obrazek
Obrazek

Naprawde dopasowany jak nie wiem co, no wiec trzeba cos bylo z nim zrobic:
naciecie z jednej strony:
Obrazek
i z drugiej:
Obrazek
nareszcie zaczyna pasowac:
Obrazek
teraz troche zywicy zeby skleic rozciecie oraz wyrownac linie pod lampami:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

aktualnie zderzak schnie i czeka na polozenie kolejnej warstwy zywicy i wlokna od srodka, pozniej jeszcze szlifowanko i bedze wkoncu mozna malowac.
Obrazek
qualin
Frequent User

Postprzez CHRZANEK » poniedziałek, 28 stycznia 2008, 10:54

Dziwię się że pomimo tego że "Cali" jest tak popularna na rynku tuningowym w PL, to firma nie dopracowala "kopyta" na którym robi odlewy...

qualin: brawa dla Ciebie że sie nie poddaleś i poprawiasz to co ktoś inny zrobil niedokladnie.
Sam wzór zderzaka, nie jest zly, (boczne wloty mozna by bylo wykorzystac do chlodzenia przednich tarcz hamulcowych) tylko powiedz mi jak planujesz rozwiazać kwestie "kratek" w zderzaku ??

Będziesz adaptowal plastiki z oryginalnego zderzaka?
Czy "siatex" ?
CHRZANEK

Postprzez qualin » poniedziałek, 28 stycznia 2008, 11:42

CHRZANEK napisał(a):Dziwię się że pomimo tego że "Cali" jest tak popularna na rynku tuningowym w PL, to firma nie dopracowala "kopyta" na którym robi odlewy...

qualin: brawa dla Ciebie że sie nie poddaleś i poprawiasz to co ktoś inny zrobil niedokladnie.
Sam wzór zderzaka, nie jest zly, (boczne wloty mozna by bylo wykorzystac do chlodzenia przednich tarcz hamulcowych) tylko powiedz mi jak planujesz rozwiazać kwestie "kratek" w zderzaku ??

Będziesz adaptowal plastiki z oryginalnego zderzaka?
Czy "siatex" ?

Jutro powinien byc skonczony zderzak i pojdzie do malowania. co do wzoru jest to oryginalny seryjny wzor ktory montowany byl w calibrach "last edition" oraz "cliff edition" czyli praktycznie ostatni rok produkcji calibry.

niestety oryginalne kratki chyba nie beda pasowaly i bede wkladal czarny siatex, ale tylko w grilla (seryjnie opel tez montowal tam siatex w tej wersji zderzaka), w reszte wlotow nie bede nic wkladal bo po co, opel tez nic tam nie wkladal.

a MK DESIGN ktorej absolutnie nikomu nie polecam dostalo dzisiaj maila z fotkami ich zderzaka oraz paroma slowami ode mnie. jezeli nie zwroca mi kosztow przerobki to beda miec nieprzyjemnosci.

wlasnie dostalem odpowiedz od tych partaczy:
witam

jesli chodzi o to ze zderzak odstaje z boku to jest to normalne kazdy laminat jest tak robiony z tego wzgeldu zeby go dociagnac bez roblemu

jakby byl za ciasny to przy wkladaniu na mocowania i slizgi przy rozginaniu, wewnetrzyn y kat by sie polamal i popekal !!!

jesli chodzi o to przy lampie jest zawsze do przyszlifowania, nie ma idealnej calibry jak i innych samochodow dlatego tak jest zrobione, kazda byla inaczej bita , lub ma inaczej zamontowane swiatla zawsze jest jakas roznica dlatego prosze doszlifowac

jakby byla dziora na 2 palce to bylby problem

oczywiscie od razu im napisalem co mysle o tym bzdurnym tlumaczeniu.
a tak przy okazji to pisze sie dziura a nie dziora, dzizas co za ludzie tam robia :/
Obrazek
qualin
Frequent User

Postprzez CHRZANEK » poniedziałek, 28 stycznia 2008, 12:19

qualin napisał(a):nie ma idealnej calibry jak i innych samochodow dlatego tak jest zrobione, kazda byla inaczej bita , lub ma inaczej zamontowane swiatla zawsze jest jakas roznica dlatego prosze doszlifowac

Ten zwrot mnie rozwalil... Czyli jak Calibra to na 100% byla bita...

Wracajac do samochodu:
qualin napisał(a):bede wkladal czarny siatex, ale tylko w grilla (seryjnie opel tez montowal tam siatex w tej wersji zderzaka), w reszte wlotow nie bede nic wkladal bo po co, opel tez nic tam nie wkladal.

Bardzo mi sie ten pomysl podoba :)

qualin a masz jakąś fote przodu calibry "last edition" tak na szybko ?
CHRZANEK

Postprzez qualin » poniedziałek, 28 stycznia 2008, 12:24

CHRZANEK napisał(a):qualin a masz jakąś fote przodu calibry "last edition" tak na szybko ?

mowisz i masz:
Obrazek
Obrazek
qualin
Frequent User

Postprzez CHRZANEK » poniedziałek, 28 stycznia 2008, 12:32

Dziekuje :)
Bardzo ladnie to wygląda.
Czy w grilla wkomponujesz znaczek opla tak jak w oryginale czy zostawiasz "no name" ??
I te fele tez niczego sobie - jak dla mnie bombka.
CHRZANEK

Postprzez qualin » poniedziałek, 28 stycznia 2008, 12:50

Czy w grilla wkomponujesz znaczek opla tak jak w oryginale czy zostawiasz "no name" ??

tak bedzie znaczek :)

I te fele tez niczego sobie - jak dla mnie bombka.

to sa oryginalne felgi jakie byly seryjnie montowane w calibrach last i cliff edition a takze w dtm edition ale w kolorze bialym.
Obrazek
qualin
Frequent User

Postprzez qualin » poniedziałek, 4 lutego 2008, 16:54

a tak wyglada zderzak juz po zalozeniu (jednak dalo go rade uratowac)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

no i gratisowo dorzuce jeszcze fotke od tylu :P :P :P
Obrazek

narazie tylko tyle fotek, mialem dzisiaj odbierac cali ale zostala na male poprawki do srody, koles przykleil mi listwy na tasme zamiast klej do szyb i odlazily na pare mm, pozatym maska do poprawki, trza ja przemalowac.
Obrazek
qualin
Frequent User

Postprzez Jarek104 » poniedziałek, 4 lutego 2008, 17:35

No wyglada całkiem sympatycznie :) ciekaw jestem jak na żywo.. warsztaty z ursusem w tle nigdy nie budziły mojego zaufania ;)
Jarek104
thebestest of SRTB

Auto: 2,3T & 3,0 V6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze auta