[93' Honda Civic EG3] B18C4

W tym dziale prezentujemy własne auta, projekty jak i zadajemy pytania właścicielom

Postprzez Mav » poniedziałek, 12 sierpnia 2013, 08:55

Gorliś...czy , zrozumiałeś jaki błąd zrobiłeś? (przeprosisz się ze starym stabem? ):) Bo ma ewidentnie charakterystykę w kierunku "jeszcze bardziej crx-owej" na kartodromie fajnie cieńszy stab z przodu, ale na poznań...groźnie. Oczywiście IMHO
Poznań lubi zbalansowane auta, gdzie możesz spokojnie cisnąć i urywać sekundy na stabilnych dohamowaniach i powtarzalnie przejechanych zakrętach (bez kontr ;) )
Mav
Forum Clubber

Auto: Nitro GTI Kombi

Postprzez Gorliś » poniedziałek, 12 sierpnia 2013, 10:56

Wiesz Mav, w zeszlym roku mialem ten sam zestaw stabow w poznaniu i takich bokow nie lapalem.
Fakt, ze teraz bylo troche szybciej niz wtedy, ale mam wrazenie, ze glownie te boki wynikaly z mojego zlego hamowania:
dojezdzam do zakretu, zaczynam za wczesnie hamowac, przestaje, chwile sie tocze, dohamowuje, jade zakret
albo (ze skrajnosci w skrajnosc)
opozniam hamowanie za bardzo, za szybko wchodze w zakret wiec hamuje jeszcze w zakrecie, lapie boka.
Bardzo ciezko mi znalezc zloty srodek gdzie dojezdzam, dohamowuje i przejezdzam zakret.

Okolo roku jezdzilem po ulicach na stabach 26/22, teraz pojezdze troche na 24/22.
W razie czego 26 zostaje, wiec kolejna podmianka bedzie mozliwa.

Kolejny problem mialem z plynnoscia jazdy, szczegolnie z redukcjami przy dohamowaniach. Ogolnie wejscie w zakret problematyczne jest dla mnie.

Nie wiem tez czy tylne opony byly odpowiednio dogrzane.

No jest nad czym pracowac (glownie nad soba ;) ) szkoda ze takich rzeczy nie wycwicze ani na ulicy ani na kartodromie.
Gorliś
thebestest of SRTB

Postprzez Mav » poniedziałek, 12 sierpnia 2013, 17:05

Rozumiem.
Nie latalem tyle honda co Ty, ale zapamietalem ten samochod wlasnie tak : jest dobrze i nagle w niespodziewanym momencie odplywa tył. A pptem jedziesz i wciaz sie zastanawiasz kiedy znowu tyl odejdzie w maliny...
Dlatego wydaje mi sie ze grubszy stabilizator spowodowalby ta odrobine podstewrownosci w zakrecie ktora by pomogla.
Swoja droga gratuluje jajcow prz ratowaniu sie zwlaszcza przy tym ostatim z prostej w prosta on jest najszybszy.
Gratuluje
Mav
Forum Clubber

Auto: Nitro GTI Kombi

Postprzez uboat » piątek, 16 sierpnia 2013, 20:40

Gorliś. Przede wszystkim widzę w stosunku do mnie różnicę taką, że za wcześnie i za słabo hamujesz (latałem na seryjnej tarczy i DS2500). Ten obrót to chyba dlatego, że już na skręconych kołach hamowałeś? Szybciej też chyba dałbyś radę na tym zawiasie zrobić pierwszy łuk, ten najdłuższy. Ja moim pontonem leciałem tam około 115km/h, więcej się nie dało.

Skoro tak jadąc zrobiłeś 2.06 to super potencjał przed tobą. Ja miałem 2.05 i wrażenie, że nic więcej nie urwę.
uboat
Rookie

Postprzez kubas » niedziela, 18 sierpnia 2013, 20:29

Mav napisał(a):Rozumiem.
Nie latalem tyle honda co Ty, ale zapamietalem ten samochod wlasnie tak : jest dobrze i nagle w niespodziewanym momencie odplywa tył. A pptem jedziesz i wciaz sie zastanawiasz kiedy znowu tyl odejdzie w maliny...
Dlatego wydaje mi sie ze grubszy stabilizator spowodowalby ta odrobine podstewrownosci w zakrecie ktora by pomogla.
Swoja droga gratuluje jajcow prz ratowaniu sie zwlaszcza przy tym ostatim z prostej w prosta on jest najszybszy.
Gratuluje

Mav, tutaj nie ma problemu ze stabami. Nawet bym powiedział że jeszcze jest trochę podsterowności na wyjściu z uśmiechu szatana, przy kukurydzy, na wyjściu na ostatnią prostą.

Główny problem to Gorliś :D Potrzeba w jego jeździe siły spokoju. Im płynniej i spokojniej wszystko się robi tym jest szybciej i odziwo bezpieczniej. Podstawy to hamowanie, nie opóźnianie go za bardzo. Nie hamowanie na skręconych kołach + luz. Szybkie zbijanie biegów w dół, tak żeby tylko przez ułamki sekund samochód był wysprzęglony. Plus moim zdaniem bardziej delikatne i płynne zmienianie kierunków jazdy. To że nas obróciło w kukurydzy to raz że błędy popełnione na dohamowaniu a dwa skręt w prawo był bardzo gwałtowny. Plus Gorliś musi pamiętać o tym żeby wykorzystywać całą szerokość toru. + jak te wszystkie błędy zostaną wyeliminowane to przyjdzie czas na nie hamowanie przed zakrętem za trybunami, przed pod dębami. Hamowanie dopiero gdy samochód jest na wprost w eskach.

Źle teraz nie jest ale idealnie też nie ;) Honda daję radę generalnie, no poza hamulcami oczywiście heheh :P
kubas
thebestest of SRTB

Postprzez --orzech-- » niedziela, 18 sierpnia 2013, 21:53

Gorliś zrób kurwa tą wspome!

Będziesz musiał mniej kręcić przez co będziesz miał więcej czasu na kontrolowanie auta w zakręcie... pamiętam jak mi Erdi pożyczył kadeta na kartodromie... nie ogarniałem tego auta na żadnym zakręcie ...

wsadź wspomaganie! jedź na poznań a mówię Ci, że zejdziesz poniżej 2min :) i nie mówię tu o sile kręcenia a o przełożeniach w maglu!
"pomiędzy blokami zapierdalam jak tornado"
--orzech--
srtb crew

Auto: E30S54/900Turbo/R100

Re:

Postprzez GaRaż » poniedziałek, 25 listopada 2013, 22:03

Gorliś napisał(a):Poniewaz jako jeden z nielicznych :P jestem dosc zadowolony z wyniku to wklejam wykres:

Obrazek

(powiem tak, gdyby bylo mniej to bylbym troche wkurzony, ale ze jest 18X z przodu to jest ok, jeszcze biorac pod uwage upal w jakim sie mierzylismy)

Właśnie tak przeglądałem Twój temat i nie odnieś wrażenia że się mądrze , krytykuję czy coś w tym stylu, lecz ten wynik który uzyskałeś po strojeniu jest do uzyskania na seryjnym ECU. Mierzyliśmy kiedyś B18C4 :
-seria ssak
- seria przepustnica
- zrobiony dolot
- made in china kolektor wydechowy( patrząc na to jak on wyglądał w środku nie było to zbyt duże performance)
- zrobiony wydech
Wynik 180-185KM
Może dam mała radę , nie wierz w te wszystkie magiczne wykresy na hamowniach wstawianych na forach i jaranie się nimi jak to seryjne samochody(z typowymi bolt on) są po strojeniu o wiele mocniejsze( co ma być zasługą właśnie strojenia). Jak byś przyszedł do mnie i chciał wystroić to bym powiedział że nie ma sensu i strata pieniędzy co już kilka razy zrobiłem(np. kolega otis od accorda type r potwierdzi :) . Powodzenia na zawodach i dalszym modyfikowaniu :) , będę się przyglądał projektowi ;) .
... GaRaż Racing ...
>> Serwis i naprawa pojazdów <<
GaRaż
thebestest of SRTB

Re: [93' Honda Civic EG3] B18C4

Postprzez Gorliś » wtorek, 26 listopada 2013, 09:21

Kazde rady czy to odnosnie budowy auta czy techniki jazdy zawsze przyjmuje z radoscia i staram sie wyciagac wnioski takze spoko :)
Po strojeniu nie spodziewalem sie jakis cudow, bo zrobione sa tylko dolot na seryjnym ssaku i przepustnicy i wydech.
Ale z tego co mowil strojacy to bylo dosc ubogo wiec plus jest taki ze warunki pracy silnika sa teraz blizsze optymalnym.

Na ten sezon planuje zmienic walki na Brian Crower stg2 bo udalo sie je dostac w dobrej kasie, wiec strojenie bedzie i tak potrzebne, a ECU juz jest w razie czego.
Gorliś
thebestest of SRTB

Postprzez GaRaż » wtorek, 26 listopada 2013, 11:30

Gorliś napisał(a):Kazde rady czy to odnosnie budowy auta czy techniki jazdy zawsze przyjmuje z radoscia i staram sie wyciagac wnioski takze spoko :)
Po strojeniu nie spodziewalem sie jakis cudow, bo zrobione sa tylko dolot na seryjnym ssaku i przepustnicy i wydech.
Ale z tego co mowil strojacy to bylo dosc ubogo wiec plus jest taki ze warunki pracy silnika sa teraz blizsze optymalnym.

Na ten sezon planuje zmienic walki na Brian Crower stg2 bo udalo sie je dostac w dobrej kasie, wiec strojenie bedzie i tak potrzebne, a ECU juz jest w razie czego.

Nie moze byc ubogo :) jesli seryjne ECU "generuje" takie same parametry na gorszych podzespolach , wez pod uwage iz wiekszosc tych czesci bolt-on sa tak projektowane by to bangalo z seryjnym ecu :) . No jak zmiana walkow to jasne ze strojenie potrzebne i teraz wszystko sie przyda :) , tylko wedlug mnie szkoda troszke tej wywalonej kasy. Powodzenia w modach :)
... GaRaż Racing ...
GaRaż
thebestest of SRTB

Postprzez GaRaż » wtorek, 26 listopada 2013, 11:32

GaRaż napisał(a):
Gorliś napisał(a):Kazde rady czy to odnosnie budowy auta czy techniki jazdy zawsze przyjmuje z radoscia i staram sie wyciagac wnioski takze spoko :)

Nie moze byc ubogo :) , zreszta ile to jest ubogo? Po wsadzeniu tych czesci miales 14 AFR? Jesli tak no to ja w to nie wierze hehe , jesli seryjne ECU "generuje" takie same parametry na gorszych podzespolach to nei moze ich generowac na AFR 14 :) , wez pod uwage iz wiekszosc tych czesci bolt-on sa tak projektowane by to bangalo z seryjnym ecu :) . No jak zmiana walkow to jasne ze strojenie potrzebne i teraz wszystko sie przyda :) , tylko wedlug mnie szkoda troszke tej wywalonej kasy. Powodzenia w modach :)
... GaRaż Racing ...
GaRaż
thebestest of SRTB

Postprzez Gorliś » wtorek, 24 grudnia 2013, 13:57

Nie spodziewalem sie ze graty zamowione we wrzesniu i pazdzierniku pojawia sie u mnie pod choinka (3 miechy czekania :lol: ) Ale w koncu sa:
3pkt rozporka Benen (razem z moim dolotem moge byc pewien, ze nikt nie ma takiego zestawu pod maska w PL :mrgreen: )
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kolektor dolotowy Edelbrock Performer X:
Obrazek
Obrazek

Walki Brian Crower stage 2 N/A:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I kupione juz w PL, ale ze ciezko dostac bo uzywam tarcz z MG ZR ktore jest jedynym ktore ma hamulce 282mm i rozstaw 4x100 to jak sie pojawilo na allegro to wzialem od razu:P Bedzie na nowy sezon:
Obrazek
Obrazek
Gorliś
thebestest of SRTB

Postprzez Dziadek » wtorek, 24 grudnia 2013, 15:28

no grubo, mikołaj poszalał ;)
I think there's a defect in my rear view mirror - everything reflected in it seems to disappear extremely quickly.
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez ravestation » wtorek, 24 grudnia 2013, 15:30

zajebista ta rozpórka :evil:
"The fact is that if you want a sports car, the MX-5 is perfect. Nothing on the road will give you better value. Nothing will give you so much fun. The only reason I’m giving it five stars is because I can’t give it 14." - Jeremy Clarkson
ravestation
thebestest of SRTB

Auto: Q7 & Cayman S

Postprzez STELMI » wtorek, 24 grudnia 2013, 15:31

Ktoś tu się chyba zbroi na nowy sezon ;) Piękne graty!
https://www.facebook.com/pages/STELMACH/286353431402978
STELMI
thebestest of SRTB

Auto: TDI,LPG

Postprzez saron22 » wtorek, 24 grudnia 2013, 15:48

Juz wiem, dlaczemu do mnie Gwiazdor nie przyszedł. Widać od Ciebie późno wychodził...
saron22
thebestest of SRTB

Szybka odpowiedź

To pytanie służy do uniemożliwienia automatycznego wysyłania formularza przez boty spamujące.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze auta