['92 BMW 344i E36] ?mietnik vel Remondis vel Pet

W tym dziale prezentujemy własne auta, projekty jak i zadajemy pytania właścicielom

Postprzez Dziadek » poniedziałek, 24 stycznia 2011, 07:02

Deutschland, Deutschland! Tam jest mekka okazji, przy ich rynku motoryzacyjnym... wczoraj też obserwowałem jak poszły np 4 nowe Vredestein Ultrac Sessanta 255/40/17 po 300zł/szt, 4 2 częściowe nowe felgi AEZ 8.5x18" za 1000zł itp. Gdyby mieć worek kasy to można sobie zapasy zbudować na cały sezon w takim okresie...
I think there's a defect in my rear view mirror - everything reflected in it seems to disappear extremely quickly.
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez wadel » poniedziałek, 24 stycznia 2011, 09:51

LeszekMK2 napisał(a):te ostatnie podobne do Y-Parada Spec 2

Tylko dziurek brakuje :lol: Najważniejsze w oponie jest to czego nie widać.
Regal to wynalazek który czasami gdzieś się pojawi, a w wynalazki nie warto się pchać jeden przelot przez coś co zniszczy gumę a drugiej już nie kupisz.
200KM 280Nm

Cyt. "Najlepiej kup sobie Impreze gotową w salonie
jak reszta japiszonów i koszulke z krokodylem ... "
wadel
Forum Clubber

Auto: A4B7

Postprzez Dziadek » poniedziałek, 24 stycznia 2011, 12:50

Nee są cały czas w sprzedaży w reichu i u nas.
I think there's a defect in my rear view mirror - everything reflected in it seems to disappear extremely quickly.
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez tomi » wtorek, 1 lutego 2011, 00:12

orientowałes sie moze ile da sie wyciagnąc z tego silnika po zmianie samego programu ile km i nm więcej :?:
wiem ze np. HARTGE po zakuciu silnika itd... (wał,tłoki,kolektory,wydech) potrafi wyciagnąc do ok. 340-350km ale to juz gruba kasa
ogólnie interesuje mnie koszt zblizenia sie osiagami tego silnika do m5 400KM
tomi
Forum Killer

Postprzez Dziadek » wtorek, 1 lutego 2011, 07:08

Opłacalność żadna. Teoretycznie programem można przekroczyć 300KM. Dłubiąc dalej może dojść do 320-330, ale tracisz worek kasy. Hartge wydajesz duuuży worek kasy, Alpina rozwierca i zmienia ten motor na 4.6 (który zresztą odkupiło od nich BMW) który ma 340KM. 400KM z niego to już jakiś kosmos pozostając na n/a jesli chodzi o koszty. Lepiej kompresor, wtedy robi się 430-480KM od razu (w USA Dinan to robi) bez ingerowania w dół i górę silnika (co jest ważne by utrzymać niskie koszty jego ewentualnej wymiany). Nie mogę tylko znaleźć czy zmieniają uszczelki pod głowicami,ale z czasu montażu zestawu (13h coś słyszałem) wynika, że chyba nie. Poza tym do tego silnika nie ma ŻADNYCH kutych/wzmacnianych gratów w kwotach poniżej 20000zł. Niby ma zakuwane korby seryjnie, ale jakie są tłoki mocne? Wałków nikt nie robi itd itp. Ot silnik dla emeryta :)
Więc moim zdaniem nic poza program i ew potem kompresor nie ma sensu. Goły silnik ten na szrocie kosztuje okazyjnie 1500, a średnio 2000zł. Więc jak go zabiję nitro, to ból niewielki,wkładasz drugi i jazda. Silnik od M5 kusił mnie, ale goły słupek jak zabijesz swój to koszt 12-15000zł. Troszkę drożej.
Na razie martwię się tym co będzie z mocą mojego, czuję że nie ma fabryki i zalewa mi dół obrotów. Na pewno mam przepływkę uszkodzoną (tzn od innego modelu - 535) i to może być pierwszy gruby babol. Drugim babolem jest tymczasowy wydech. Sondy niby działają... Dalej będziem sprawdzać. Rumianko jest wstępnie ustawiony, będziemy naprawiać/dłubać auto step by step z hamownią, żeby nie było wątpliwośći co i jak wpływa. Jak się zbliżę do 300 (daj bóg że się uda-nie mam zamiaru rozbierać pół silnika w poszukiwaniu 14-20KM) to więcej w tym sezonie nie kombinuję. Na to +150-200KM z nitro i styka.
A na przyszłą zimę pewnie coś się wymyśli, bo już znalazłem kogoś kto kompresory w pobliżu stroi :)
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez Dziadek » wtorek, 1 lutego 2011, 20:12

Dziś dzień pracowity. Blacharz kończy poprawki, szyby już przednie działają (lewa z czkawką), prowadnice nowe, tylnie drzwi otrzymały siłowniki, klapa zamek, lampy zmienione (kurwa ciemne są jak dupa murzyna!dowodzik poleci aż miło ;) ), geometria zrobiona, auto opróżnione z gruzu poswapowego (za to nysa zajebana po dach), listwy przy nadkolach przenich przerobione dla plastikarza. Listwy na drzwi i błotniki muszę klej kupić do szyb. Generalnie zaczyna to wyglądać i zachowywać się jak auto.
Przyszły też paczusie:
Nowe oponki GOODYEAR EAGLE GS 255/40/17 do palenia,okazyjnie kupione na allegro dwie pojedyńcze :) Jakieś zapasy z porsche czy coś, ważne że na zdjęciach wypatrzyłem że to ten sam bieżnik :)
Coś do palenia:
Obrazek

Coś do klejenia! Nitto NT-01 255/40/17 in piwnica już!
Obrazek

Coś co już zapomniałem że leży w piwnicy...
Obrazek

"Czarne oczy masz, komu je dasz..." Policjant sam je wydłubie...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez Kamil Wolski » wtorek, 1 lutego 2011, 20:23

Kierunki też pójdą na czarno?
Kamil Wolski
thebestest of SRTB

Postprzez Dziadek » wtorek, 1 lutego 2011, 20:26

Kurwa miał być ten sam odcień,a sie chłopcy jebnęli przy lampach. Pewnie że pójdą, ale później :)
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez tomi » wtorek, 1 lutego 2011, 20:47

Dziadek napisał(a):A na przyszłą zimę pewnie coś się wymyśli, bo już znalazłem kogoś kto kompresory w pobliżu stroi

orientowales sie jaki jest koszt kompresora, strojenia itd...??

lampy faktycznie ciemne, dobrze że cały rok na światłach sie jeździ bo z zapalonymi rak sie w oczy nie rzuca
tomi
Forum Killer

Postprzez Dziadek » wtorek, 1 lutego 2011, 21:27

Kompresor w 10 powinien się zamknąć. A lampy miały być tak ciemne jak kierunki... Teraz nie wiem czy dociemnić kierunki czy rozjaśnić lampy... I tak pewnie lampy rozjaśnią mi niebiescy za jakiś czas ;)
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez andy » wtorek, 1 lutego 2011, 21:59

fajnie wygladaja takie ciemne 8)
"Twoj samochod jest wtedy wystarczajaco szybki, gdy stojac rankiem przed nim boisz sie go otworzyc"-Walter Röhl
andy
Super user

Postprzez weede » wtorek, 1 lutego 2011, 22:41

Dziadek napisał(a):Więc moim zdaniem nic poza program i ew potem kompresor nie ma sensu. Goły silnik ten na szrocie kosztuje okazyjnie 1500, a średnio 2000zł. Więc jak go zabiję nitro, to ból niewielki,wkładasz drugi i jazda

tylko, ze silnik na szrocie trzeba będzie remontować a to już jest drogie w przypadku v6, a co dopiero v8 - same pierścienie, uszczelki, uszczelniacze to jednak troche kasy jak ma pochodzić dłużej niż 1000km, z robotą pewnie drugi silnik ;)
weede
Administrator

Auto: C55

Postprzez Dziadek » wtorek, 1 lutego 2011, 22:55

A po co remontować? :) Nie wymyślaj, silnik działa, to ma działać. Moc to ostatnia rzecz jaka znika w wyniku zużycia silnika, w corrado jednego vr6 zabiłem przy przebiegu 520000km... więc luuzik. Do końca trzymał moc.
V8 które wsadzają u nas mają po 300-400000km i katowane dalej chodzą :) To nie japońskie zegareczki, to stare pompy trudne do zajebania.
Aha, te silniki nie mają tuleji, więc wiesz :) Naprawdę łatwiej i taniej zmienić motor. No i nie wspomne, że spróbuj wyremontować M powera :lol:
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez --orzech-- » środa, 2 lutego 2011, 01:00

ale smieszne ;)
"pomiędzy blokami zapierdalam jak tornado"
--orzech--
srtb crew

Auto: E30S54/900Turbo/R100

Postprzez STELMI » środa, 2 lutego 2011, 06:35

andy napisał(a):fajnie wygladaja takie ciemne

zdecydowanie lepiej teraz jak z wcześniejszymi ;)
https://www.facebook.com/pages/STELMACH/286353431402978
STELMI
thebestest of SRTB

Auto: TDI,LPG

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze auta