[BMW 318is, E30, 90' ]

W tym dziale prezentujemy własne auta, projekty jak i zadajemy pytania właścicielom

Postprzez STELMI » piątek, 4 marca 2011, 20:50

W końcu miałem czas na poskładanie do kupy Orzecha hamulców. W przeciwieństwie do producentów samochodów - nie ufam samym śrubom, używam dokładnie tych samych co były fabrycznie, ale jakoś jak mam odpowiadać za bezpieczeństwo kogokolwiek komu robię te adaptery to oprócz zaufania do śrub dodaję też zawsze mocowania/opory w adapterach, żeby wszystko opierało się nawzajem o siebie a nie żeby całość się trzymała tymi kilkoma milimetrami stali użytymi do wyprodukowania śrub.

Poniżej widać jak jest zamocowany adapter przy zwrotnicy, gdzie oprócz śrub trzyma się również bokami o zwrotnicę:

Obrazek

Tutaj widać opory jakie zrobiłem przy zaciskach, gdzie w środkowe wybranie w zaciskach jest ciasno pasowany adapter:

Obrazek

Tutaj widać zamontowane wszystko razem na pożyczonych od Propera śrubach do kół + kilka podkładek, bo Orzechowi się zapomniało mi śrub od BMW dostarczyć ;) To są tarcze od Mondeo czy Focusa ST 299mm średnicy, fabrycznie były w rozstawie 4X108, ja wierciłem drugi rozstaw 4X100 + Proper lekko roztaczał środkowy otwór pod średnicę piasty (jakieś 2mm)

Obrazek

I zbliżenie na zaciski Porsche, szkoda że tylnie ;)

Obrazek

Materiał użyty na adaptery to stal 1.2311 - ulepszana cieplnie na 32HRc - dzięki swoim właściwościom jest bardzo mocna i jednocześnie nie jest krucha, więc nie ma prawa nic pęknąć czy się powyginać. Nie bawiłem się w estetykę tych adapterów - to ma działać a nie wyglądać :!:
STELMI
thebestest of SRTB

Auto: TDI,LPG

Postprzez Dziadek » piątek, 4 marca 2011, 21:10

Kawał dobrej roboty :)
I think there's a defect in my rear view mirror - everything reflected in it seems to disappear extremely quickly.
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez pheonix » piątek, 4 marca 2011, 21:29

Oj STELMI, a na moje pierwsze adaptery narzekałeś ;)
Sprawdzałeś jak się ma
STELMI napisał(a):stal 1.2311 - ulepszana cieplnie na 32HRc
do PA6 lub PA9 :?:
Macie jakieś zdjęcie jak leżą kolcki na tarczy :?:

Wygląda jakby zacisk osiowo chciał trochę bliżej środka tarczy ale to może tak tylko wygladać.
pheonix
Super user

Postprzez STELMI » piątek, 4 marca 2011, 21:36

pheonix napisał(a):Sprawdzałeś jak się ma
STELMI napisał/a:
stal 1.2311 - ulepszana cieplnie na 32HRc
do PA6 lub PA9 :?:

nie ufam adapterom z aluminium - Tobie zrobiłem zgodnie z dostarczonym rysunkiem 3D tak jak chciałeś, ale przypomnij sobie, ze odradzałem Tobie tego. Druga sprawa - u Ciebie śruby przechodziły przez adapter, u Orzecha w adapterach trzeba było robić gwinty - mając gwint w stali to nawet po 100 odkręceniach będzie w bdb stanie, natomiast w aluminium już tak wytrzymały nie jest.
pheonix napisał(a):Macie jakieś zdjęcie jak leżą kolcki na tarczy :?:

Wygląda jakby zacisk osiowo chciał trochę bliżej środka tarczy ale to może tak tylko wygladać.
tarcza jest w środku zacisku, przy pierwszej przymiarce nie była idealnie i jeden z klocków tarł o powierzchnię tarczy, później to poprawiłem i już jest idealnie w środku. Jedynym mankamentem jest to, ze klocek nie leży na całej powierzchni ciernej z boku tarczy, jednak nic z tym nie szło zrobić - zacisk jest maksymalnie osadzony na tarczę, nic więcej go wsunąć nie można, bo pomiędzy rantem tarczy a ośkami prowadzącymi do klocków jest max 1mm
https://www.facebook.com/pages/STELMACH/286353431402978
STELMI
thebestest of SRTB

Auto: TDI,LPG

Postprzez pheonix » piątek, 4 marca 2011, 22:07

STELMI napisał(a):nie ufam adapterom z aluminium - Tobie zrobiłem zgodnie z dostarczonym rysunkiem 3D tak jak chciałeś, ale przypomnij sobie, ze odradzałem Tobie tego.

Wytrzymałościowo i zmęczeniowo jest ok ale
STELMI napisał(a):Druga sprawa - u Ciebie śruby przechodziły przez adapter, u Orzecha w adapterach trzeba było robić gwinty - mając gwint w stali to nawet po 100 odkręceniach będzie w bdb stanie, natomiast w aluminium już tak wytrzymały nie jest.

To jest bardzo dobry argument.
STELMI napisał(a):tarcza jest w środku zacisku, przy pierwszej przymiarce nie była idealnie i jeden z klocków tarł o powierzchnię tarczy, później to poprawiłem i już jest idealnie w środku. Jedynym mankamentem jest to, ze klocek nie leży na całej powierzchni ciernej z boku tarczy, jednak nic z tym nie szło zrobić - zacisk jest maksymalnie osadzony na tarczę, nic więcej go wsunąć nie można, bo pomiędzy rantem tarczy a ośkami prowadzącymi do klocków jest max 1mm

No i teraz mogę powiedzieć, dobra robota 8)
pheonix
Super user

Postprzez weede » piątek, 4 marca 2011, 22:21

wygląda bardzo dobrze, git :evil:
weede
Administrator

Auto: C55

Postprzez Fiveopac » sobota, 5 marca 2011, 08:15

Good job :mrgreen: Wyglada zacnie 8)
Less roof, more fun!
Fiveopac
thebestest of SRTB

Auto: MX5NC2.5T

Postprzez Dziadek » poniedziałek, 7 marca 2011, 21:57

Orzech, wykres!
I think there's a defect in my rear view mirror - everything reflected in it seems to disappear extremely quickly.
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez Jarek104 » wtorek, 8 marca 2011, 09:38

Orzech sie uczy obsługi Painta i probuje go narysowac :P
Jarek104
thebestest of SRTB

Auto: 2,3T & 3,0 V6

Postprzez Dziadek » wtorek, 8 marca 2011, 11:30

Tak coś czuję ;) W xls lepiej wyjdzie ;)
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez --orzech-- » wtorek, 8 marca 2011, 16:15

bedzie bedzie :) zabraklo mi czerwonego pisaka!
"pomiędzy blokami zapierdalam jak tornado"
--orzech--
srtb crew

Auto: E30S54/900Turbo/R100

Postprzez --orzech-- » wtorek, 8 marca 2011, 17:58

dziś udało mi się w koncu umówić na zabieg odbudowy układu hamulcowego od A do Z ...
W zakres rzeźby wejdzie wstawienie nowego serva i nowej pompy hamulcowej... jest tez opcja z trzema sportowymi pompami bez serva ;) zobaczymy co wyjdzie w praniu...
do tego wymienimy wszystkie przewody hamulcowe plyn i załozymy zabaweczki ktore mi stelmi przygotował ;)

no teraz tylko jeden smutny nius - ten magiczny termin to 10 maja 2011r ... ale co tam ;)
"pomiędzy blokami zapierdalam jak tornado"
--orzech--
srtb crew

Auto: E30S54/900Turbo/R100

Postprzez Jarek104 » wtorek, 8 marca 2011, 18:05

No to znając zapęd Twoich znachorów jest szansa, że na jesień będziesz mieć auto gotowe :P
Jarek104
thebestest of SRTB

Auto: 2,3T & 3,0 V6

Postprzez Dziadek » wtorek, 8 marca 2011, 19:29

Nene, teraz idzie do mojego znachora, więc tydzień-dwa i papa.
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez tomi » środa, 9 marca 2011, 00:17

robil juz ktos podobne zmiany w hamulcach w e30 czy jestes pierwszy?? chodzi mi o właśnie ten zestaw: zaciski, tarcze
tomi
Forum Killer

Szybka odpowiedź

To pytanie służy do uniemożliwienia automatycznego wysyłania formularza przez boty spamujące.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze auta