[BMW 318is, E30, 90' ]

W tym dziale prezentujemy własne auta, projekty jak i zadajemy pytania właścicielom

Re: [BMW 318is, E30, 90' ]

Postprzez ryba m50 » wtorek, 8 października 2013, 20:31

a czym się różni nitro od kompresora?? To doładowanie i to doładowanie... tylko nitro używasz sporadycznie więc generalnie mniej orasz silnik na co dzień niż kompresor czy turbo. Nitro używasz przez 3 % żywotności silnika może, czasami tylko wtedy kiedy ktoś Cię dogania, czasem z tak mocnym silnikiem jak ma orzech nie trzeba w ogóle używać... oczywiście jak ktoś walnie z półtoratysiąca rpm 100 kuca to sprawa jasna że się skicha ale używane na trzecim biegu przez parę sekund aktywowane przy pedale gazu w podłodze od 5000 rpm na serio nie wierze, że się wysypie motor... ale jak mówi dziadek, to nie mój silnik a ryzyko jest zawsze - z tym, że jak chcesz być szybki to trzeba czasem zaryzykować:)
ryba m50
User

Auto: BMW 325i Cabrio

Postprzez STELMI » wtorek, 8 października 2013, 20:40

tylko w kompresorze moment stopniowo wzrasta, a z nitro masz nagły strzał Nm. To juz łatwiej jakbyś do turbo porównał niż do kompresora
https://www.facebook.com/pages/STELMACH/286353431402978
STELMI
thebestest of SRTB

Auto: TDI,LPG

Postprzez ryba m50 » wtorek, 8 października 2013, 20:46

zgadza się Stelmi ale jakie masz wielce nagły strzał przy odpaleniu systemu kiedy już masz wciśnięty gaz w podłogę?? jakbyś walnął odrazu z gazu w dechę to zgadzam się wtedy jest pierdzielnięcie:) na potęgę:) ale uważam że codziennie używany kompresor czy turbo generalnie bardziej ora silnik... poza tym nitro inaczej rozchodzi się po czterech cylindrach inaczej po sześciu a inaczej po ośmiu... np.: jak w hondzie pierdzielniesz 60 km to Cię niesie na potęgę, a zapytaj dziadka co by było jakby w V8 strzelił 60 km, pewnie by nie poczuł za wiele:)
ryba m50
User

Postprzez saron22 » wtorek, 8 października 2013, 20:50

Poza tym na kompresorze masz ustawione określone ciśnienie powyżej którego kompresor nie bedzie pompował. Do tego hamburgery juz troche tego ćwiczyli i zapewne kilka silników za Orzecha w powietrze wysadzili. A na nitro to raz ze nie wiadomo ile km ladować a dwa to tak jak pisze Stelmi masz odrazu jeb z nituta.
saron22
thebestest of SRTB

Postprzez Dziadek » wtorek, 8 października 2013, 21:00

Ilość mocy w nitro jest ściśle określona i znana jak instalujesz dysze Saron. Co do stopniowego przyrostu: po pierwsze nitro można progresywnie podawać tak jak to robię np w pecie, przyrost dawki w funkcji czasu lub obrotów. I niby fajnie wszystko, ale...widziałem w życiu kilka silników, w których coś nie poszło i spłynęły, wystarczy slabsza pompa paliwa, syfek na solenoidzie benzynowej albo w dyszy, niedowład wtrysku benzyny na którymś cylindrze no i najczęstszy powód problemów z nitro-nierównomierne rozłożenie mieszanki na cylindry. Nieuniknione, im dłuższy kolektor ssący podający kolejno do cylindrów jak to ma miejsce w M, to ostatni cylinder ma najwięcej gazu i najmniej benzyny. Do tego nierównomierne rozłożenie obciążeń na wał. Wyższa tempertatura spalania na nitro, możliwe stukanie jeśli nie cofasz zapłonów a masz fabrycznie ambitne mapy (ja cofam świnią). Sporo okazji żeby się coś spierdoliło. Jak strzelasz po 75KM w prostym silniku R4, to mniej. Ale jak chcesz walić 100 i więcej w motorze R6 wartości średniej klasy samochodu osobowego, to należy się zastanowić. Moim zdaniem M przyjmie 100 bez ziewania. Ale w pełni zrozumiem, jeśli ktoś nie zaryzykuje tych kilkunastu tysi żeby się przekonać.
I think there's a defect in my rear view mirror - everything reflected in it seems to disappear extremely quickly.
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez ryba m50 » wtorek, 8 października 2013, 21:03

Co wam mam powiedzieć... albo ryzykujesz i przekraczasz jakieś bariery albo się zastanawiasz co będzie jak się zepsuje (oczywiście w granicach rozsądku - nie mam na myśli wal 400 koni jakoś to będzie:) ). Nawet przy mniejszych obciążeniach są awarie... Stelmi, skrzynia (coś słyszałem, może się mylę jak coś to sorki:) ), Saron Tobie most z podłogi wyrwało dziadkowi się 60 półosi ukręciło, mi pękły tłoki (nie szkzodzi że koszt był mniejszy - być może przy moich zarobkach to dla mnie jak 12000 dla orzecha:) ... z takim podejściem to trzeba było swapa nie robić i wtedy by Ci mostu z podłogi nie wyrwało, miałbyś ori 1,8 i byłby bezawaryjny - założę się:)
ryba m50
User

Postprzez Dziadek » wtorek, 8 października 2013, 21:08

Jak już wrzucisz w to samo auto małe mieszkanie to może będziesz ostrożniejszy? ;) Uważasz, że go 12kzł nie zaboli?
Ostatnio edytowano wtorek, 8 października 2013, 22:05 przez Dziadek, łącznie edytowano 2 razy
I think there's a defect in my rear view mirror - everything reflected in it seems to disappear extremely quickly.
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez ryba m50 » wtorek, 8 października 2013, 21:15

widocznie go stać, nie widziałem, żeby płakał z szubienicą na szyi:) zawsze Orzech jest pogodny, uśmiechnięty, no k... dusza towarzystwa:) raz mnie zjebał po Tesco za hondę;)... jak wspomniałem być może ktoś musi sprzedać nerkę żeby kupić i zmodzić auto... a drugi robi to 1/10 swojej pensji - ile to dużo?? być może 100000 to dopiero początek:) jedno jest pewne - każdy z nas się trochę denerwuje jak dostaje w tytę - bo inaczej po co modzilibyśmy te auta... może się mylę...
ryba m50
User

Postprzez saron22 » wtorek, 8 października 2013, 21:34

Dziadek ciekawe to co piszesz. Z jednym sie nie zgodze - myslalem ze w M po to jest 6 przepustnic aby każdy z cylindrów był jednakowo napełniony mieszanką. Nie wiem dlaczego w przypadku nitro mialoby sie to zmienic??

Ryba wiadomo ze najlatwiej jest wydawać czyjeś pieniądze i najłatwiej robić coś czyimiś rękami... Nie myślaleś, że moze być tak ze na jednego swapa mógł Orzech wyskrobać ale na drugiego mogloby juz braknąć?? Co do mostu to fakt - wyrwało. Moze tez byc tak ze przy nitro sie nic nie stanie i bedzie git. Gorzej bedzie jak sie stanie. Co wtedy??
saron22
thebestest of SRTB

Postprzez Dziadek » wtorek, 8 października 2013, 21:40

Prosty wtrysk nitro jest jednopunktowy, to nie direct port. Wtrysk na przepustnicy, to co, krasnale dzielą na równe części i roznoszą wiaderkami do tych 6 przepustnic?
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez saron22 » wtorek, 8 października 2013, 21:44

Nie wiem zbyt duzo o nitro wiec nie bede sie spierał. Nie wiem też gdzie umieszcza sie dyszę nitro. Zastanawia mnie jedno - skoro kazdy cylinder jest w stanie ssać jednakową ilość powietrza to dlaczego w przypadku nitro mialoby sie to zmienić?
saron22
thebestest of SRTB

Postprzez STELMI » wtorek, 8 października 2013, 21:56

tu chodzi o prawidłowy montaż. Dysza powinna być zamontowana możliwie najdalej od przepustnic, wówczas powinno dochodzić tyle samo nitro do przepustnic
https://www.facebook.com/pages/STELMACH/286353431402978
STELMI
thebestest of SRTB

Auto: TDI,LPG

Postprzez Dziadek » wtorek, 8 października 2013, 21:58

Ale wtedy to direct port jak idzie osobno na każdy cylinder. Typowo mieszanka nitro z benzyną wtryskiwana jest przed przepustnicą, tak jakbyś parę wtrysnął do kolektora ssącego, nie musi się równo wymieszać z powietrzem.
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez Jarek » wtorek, 8 października 2013, 22:02

Hmm ciekawe rzeczy można tu wyczytać , od finansów po Nitro, Ryba pominąłeś 5 cylindrowce :P
4MATIC 382KM 470Nm jakoś jedzie :))
Jarek
thebestest of SRTB

Auto: MB Ew213, MB A45amg.

Postprzez Dziadek » wtorek, 8 października 2013, 22:09

Obrazek

Może bardziej obrazowo: uważasz że się tu da jednopunktowym wtryskiem pod wysokim ciśnieniem rozdzielić nitro równo na każdy cylinder?
Dziadek
thebestest of SRTB

Szybka odpowiedź

To pytanie służy do uniemożliwienia automatycznego wysyłania formularza przez boty spamujące.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze auta