przez Mav » niedziela, 8 grudnia 2013, 08:12
Plany są. Ale odłożone jak bedzie gotówka.
Sr20ve jest baaardzo fajny ale ma tez swoje wady. Po pierwsze wrzucenie go mimo ze to niby plug and play kosztuje 5tys. Czyli tyle co swap w hondzie. Tyle ze swap w hondzie obejmuje skrzynie z krotkim przelozeniem glownym ktorego tutaj nie ma... I dochodzimy do punktu drugiego: skrzynia. W almerze i tak siedzi najkrotsza z nissanowych seryjnych skrzyn o przelozeniu 4.14, ta z vzr-a ma 4.40 czyli moja skrzynia stlumi i wypaczy nowy silnik. Co z tego ze bede miał silnik 187konny skoro przez to ze sie kreci do 8tys a nie 7 biegi jeszcze bardziej sie wydluza.
Teraz 2 mam do 110 na mocniejszym silniku bedzie do 120 co przytlumi te ekstra 50 koni. Bedzie szybciej ale nie tak jak bysmy chcieli.
Owszem mozna by wrzucic rownież skrzynie od zmiennofazowego silnika i bedziemy miec fd 4.4 i w dodatku szpere ale to jest jeszcze drozsza impreza (5tys).
No i znalezienie takiej skrzyni graniczy z cudem :-\ musi byc z almery vzr. Z silnikami jest latwiej - pochodza z JDMowej wersji primery ale z automatyczna skrzynią.
No i dochodzimy do kosztow. Swap ze skrzynia to 10tys. Czyli praktycznie tyle co dwie almery gti. Majac taka kase rozgladalbym sie za innym samochodem a nie rzeźbil ten.
Dodatkowo jakby cos sie zesralo w sr20ve to dostep do czesci polega na tym ze wszystko trzeba ciagnac z japonii albo australii. W europie ten silnik nie wystepowal...
Tak w skrocie wygladaja mozliwosci pojscia w zmienna faze i prawie 200 kucy...
Realniejsze jest to co powolutku planuje, czyli taki plan minimum mocy - tani walek stage1 zebym nie musial sprezynek i talezykow zmieniac. Dodatkowo nie zabije mi niutów z dołu a ich na torze potrzebuje jak na lekarstwo. Do tego tanio zrobic wydech na jakims chinskim kolektorze 2.25. Jak uzyskam 160 koni to bedzie git. Wiecej mozna jeszcze walkami i zaPlonem ale nie chce tego ruszac ze wzgledu na nitro. Mozna to ogarnac ecu masterem ale to kolejne koszty i obawy czy ktos mi ogarnie zrobienie dwoch map zaplonow
A generalnie samochod bedzie szybszy tam gdzie chce, czyli na torze, gdy cala kase jaką bede mial wloze w zawias,opony i treningi...;-)