['99 Nissan Almera GTI]

W tym dziale prezentujemy własne auta, projekty jak i zadajemy pytania właścicielom

Re: ['99 Nissan Almera GTI]

Postprzez Dziadek » sobota, 7 grudnia 2013, 09:37

co wy pitolicie, od kiedy folia na szybach traci na połysku lub przezroczystości bardziej niz farba?
I think there's a defect in my rear view mirror - everything reflected in it seems to disappear extremely quickly.
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez STELMI » sobota, 7 grudnia 2013, 10:46

Dziadek napisał(a):co wy pitolicie, od kiedy folia na szybach traci na połysku lub przezroczystości bardziej niz farba?

weź pod uwagę, że folia na szybach jest od środka, a kierunkowskazy są narażone na piach z aut jadących z przodu
https://www.facebook.com/pages/STELMACH/286353431402978
STELMI
thebestest of SRTB

Auto: TDI,LPG

Postprzez Dziadek » sobota, 7 grudnia 2013, 12:19

Ale ja mam w pecie folię z szyb od zewnątrz przyklejoną na reflektorach. Myślałem, że kamyczki zabiją ją moment, a wytrzymała bez skazy 15kkm.
I think there's a defect in my rear view mirror - everything reflected in it seems to disappear extremely quickly.
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez Gorliś » sobota, 7 grudnia 2013, 13:12

Dziadek, ale widac po wklejonych przeze mnie fotach ze to sie nie sprawdza w przypadku pomaranczowych kierunkowskazow.
Gorliś
thebestest of SRTB

Postprzez andy » sobota, 7 grudnia 2013, 17:30

Swoja droga graty z VZR robią robote i wiem ze ktoś na forum nissana miał takie z laminatu na sell ;) do tego sr20ve i baja ale to juz inne koszty...
Cos wiecej bedzie modzone pod maska czy planów nie ma i bedzie sie cos ewentualnie dzialo z przyplywem gotówki??
"Twoj samochod jest wtedy wystarczajaco szybki, gdy stojac rankiem przed nim boisz sie go otworzyc"-Walter Röhl
andy
Super user

Re: Odp: ['99 Nissan Almera GTI]

Postprzez Mav » niedziela, 8 grudnia 2013, 08:12

Plany są. Ale odłożone jak bedzie gotówka.
Sr20ve jest baaardzo fajny ale ma tez swoje wady. Po pierwsze wrzucenie go mimo ze to niby plug and play kosztuje 5tys. Czyli tyle co swap w hondzie. Tyle ze swap w hondzie obejmuje skrzynie z krotkim przelozeniem glownym ktorego tutaj nie ma... I dochodzimy do punktu drugiego: skrzynia. W almerze i tak siedzi najkrotsza z nissanowych seryjnych skrzyn o przelozeniu 4.14, ta z vzr-a ma 4.40 czyli moja skrzynia stlumi i wypaczy nowy silnik. Co z tego ze bede miał silnik 187konny skoro przez to ze sie kreci do 8tys a nie 7 biegi jeszcze bardziej sie wydluza.
Teraz 2 mam do 110 na mocniejszym silniku bedzie do 120 co przytlumi te ekstra 50 koni. Bedzie szybciej ale nie tak jak bysmy chcieli.
Owszem mozna by wrzucic rownież skrzynie od zmiennofazowego silnika i bedziemy miec fd 4.4 i w dodatku szpere ale to jest jeszcze drozsza impreza (5tys).
No i znalezienie takiej skrzyni graniczy z cudem :-\ musi byc z almery vzr. Z silnikami jest latwiej - pochodza z JDMowej wersji primery ale z automatyczna skrzynią.
No i dochodzimy do kosztow. Swap ze skrzynia to 10tys. Czyli praktycznie tyle co dwie almery gti. Majac taka kase rozgladalbym sie za innym samochodem a nie rzeźbil ten.
Dodatkowo jakby cos sie zesralo w sr20ve to dostep do czesci polega na tym ze wszystko trzeba ciagnac z japonii albo australii. W europie ten silnik nie wystepowal...

Tak w skrocie wygladaja mozliwosci pojscia w zmienna faze i prawie 200 kucy...

Realniejsze jest to co powolutku planuje, czyli taki plan minimum mocy - tani walek stage1 zebym nie musial sprezynek i talezykow zmieniac. Dodatkowo nie zabije mi niutów z dołu a ich na torze potrzebuje jak na lekarstwo. Do tego tanio zrobic wydech na jakims chinskim kolektorze 2.25. Jak uzyskam 160 koni to bedzie git. Wiecej mozna jeszcze walkami i zaPlonem ale nie chce tego ruszac ze wzgledu na nitro. Mozna to ogarnac ecu masterem ale to kolejne koszty i obawy czy ktos mi ogarnie zrobienie dwoch map zaplonow
A generalnie samochod bedzie szybszy tam gdzie chce, czyli na torze, gdy cala kase jaką bede mial wloze w zawias,opony i treningi...;-)
Mav
Forum Clubber

Auto: Nitro GTI Kombi

Postprzez andy » niedziela, 8 grudnia 2013, 10:17

Dobre podejscie wszystko sprawdzone i wyliczone ;)

Zawsze jest jeszcze DET ale to juz dla mnie przesada na oske - zwlaszcza ze auto na tor ma byc ;)
aha co do vzr to czasem w uk mozna trafic (wiem bo widziałem na aukcjach)

Powodzenia
"Twoj samochod jest wtedy wystarczajaco szybki, gdy stojac rankiem przed nim boisz sie go otworzyc"-Walter Röhl
andy
Super user

Postprzez Gorliś » niedziela, 8 grudnia 2013, 12:43

Mav, w hondzie w cenie swapa o ktorym mowisz masz niestety ta dluga skrzynie ktora ja mialem na poczatku z fd 4,25, za to ze szpera. Jedynie jesli kupi sie calego swapa z itra to skrzynia 4,7 lub 4,4 (zaleznie od rocznika) jest w "komplecie" ale za te swapy ceny sa chore, ponad 8k. To juz powoli lepiej sie na K serie czaic jesli ktos moze jednorazowo tyle wylozyc.

A i tak najlepiej inwestowac w opony. Szkoda ze nastepne opony to bede kupowal za ponad rok;)
Gorliś
thebestest of SRTB

Postprzez Mav » niedziela, 8 grudnia 2013, 19:01

No fakt ze swapami w hondach to sie zatrzymalem na poziomie b16a2 :-) gdzie za okolice 3tys kupowalo sie motor ze skrzynia.
No ale te b18c4 jest odpowiednikiem sr20ve. Skrzynia z tego co mowisz ma ciut lepsze przelozenie niz zwykly sr20.
Natomiast b18c6 to juz odpowiednik 200konnego sr20ve a nissanowy odpowidnik to juz rarytas na miare skrzyni od vzr'a.
Andy: z det nie jest tak latwo bo do almery pasuja tylko dety poprzeczne czyli wersje z sunny gtir. Te z 200sx odpadaja bo dzwonu skrzyni nie dopasuje.
Mav
Forum Clubber

Auto: Nitro GTI Kombi

Postprzez andy » niedziela, 8 grudnia 2013, 19:11

Mav napisał(a):Andy: z det nie jest tak latwo bo do almery pasuja tylko dety poprzeczne czyli wersje z sunny gtir. Te z 200sx odpadaja bo dzwonu skrzyni nie dopasuje.

Wiem bo jezdzilem kiedys almera ;) deta latwiej kupic jak ve ale czy to ma sens w osce ?? juz lepiej kupic za smieszne pieniadze gitra z uk i go doprowadzic do ładu ;)
andy
Super user

Postprzez Dziadek » niedziela, 8 grudnia 2013, 19:46

tyle, że jego utrzymanie to już nie są śmieszne pieniądze
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez andy » niedziela, 8 grudnia 2013, 19:56

Nie ma auta turbo z napedem na 4 łapy taniego w utrzymaniu dlatego uważam ze opcja Mava jest rozsadna trochę to wzmocnić moze odciązyc, zainwestowac w zawieche i opony i fajny fun car ;)
andy
Super user

Postprzez andy » niedziela, 8 grudnia 2013, 19:57

Nie ma auta turbo z napedem na 4 łapy taniego w utrzymaniu dlatego uważam ze opcja Mava jest rozsadna trochę to wzmocnić moze odciązyc, zainwestowac w zawieche i opony i fajny fun car ;) a ve i det to tylko takie dywagacje ;)
andy
Super user

Postprzez Dziadek » niedziela, 8 grudnia 2013, 20:21

Nie chodzi tylko o tanie-drogie, ale głównie o dostępność części, do pulsara prawie nic nie ma
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez andy » niedziela, 8 grudnia 2013, 20:46

To fakt - nie mozna zaprzeczac :P
andy
Super user

Szybka odpowiedź

To pytanie służy do uniemożliwienia automatycznego wysyłania formularza przez boty spamujące.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze auta