['92 Opel Calibra] Qualibra :P

W tym dziale prezentujemy własne auta, projekty jak i zadajemy pytania właścicielom

Postprzez qualin » środa, 16 stycznia 2008, 13:14

nie wiem ale mozna byloby pomyslec nad ukryta butla i jakas instalacja otwierajac/zamykajaca zawor (poza przyciskami na "dopalki") ..hmm tylko czy cos takiego szloby zrobic zeby to bezpiecznie otwieralo i zamykalo zawor butli i mialo rece i nogi to inna historia

sa dostepne elektrozawory do takich butli i dzialaja bardzo dobrze. butla musi byc pod skosem umieszczona, zawor wyzej i do kierunku jazdy poniewaz w srodku jest sonda ssaca i tylko w takiej pozycji mamy mozliwosc wystrzelenia calego gazu jaki jest w butli a nie tylko polowy. co do przyciskow to u mnie nie bedzie takich cudakow, za leniwy jestem. bede zakladal z mikrostykiem podlaczonym pod linke od pedalu gazu. jezeli przepustnica otworzy sie na powiedzmy 90% zostanie wtrysniete nitro do ukladu dolotowego. jest to o wiele lepsze rozwiazanie niz wspomniany przycisk, ni etrzeba go szukac na kierownicy po zmianie biegu bo powinien byc pod prawa reka zamontowany, a jak zalozy si epod lewa to z kolei trzeba uwazac zeby nei jechac na nitro podczas zmiany biegu.
Obrazek
qualin
Frequent User

Postprzez Kamil Wolski » środa, 16 stycznia 2008, 14:19

W przypadku takiej instalacji jak u Ciebie, to spoko, ale powiedzcie mi taką rzecz.

Czy jak podtlenek uruchamia się przyciskiem z kierownicy, to czy butla musi być zakręcona w momencie nieużytkowania? Czy zawartość butli ucieka? Czy zawór się zakręca na butli, żeby przycisk nie kusił?
Kamil Wolski
thebestest of SRTB

Postprzez Pit » środa, 16 stycznia 2008, 14:48

qualin napisał(a):...butla musi byc pod skosem umieszczona, zawor wyzej i do kierunku jazdy poniewaz w srodku jest sonda ssaca i tylko w takiej pozycji mamy mozliwosc wystrzelenia calego gazu jaki jest w butli a nie tylko polowy

Są trzy możliwości umiejscowienia butli :)

qualin napisał(a):jezeli przepustnica otworzy sie na powiedzmy 90% zostanie wtrysniete nitro do ukladu dolotowego. jest to o wiele lepsze rozwiazanie niz wspomniany przycisk, ni etrzeba go szukac na kierownicy po zmianie biegu bo powinien byc pod prawa reka zamontowany, a jak zalozy si epod lewa to z kolei trzeba uwazac zeby nei jechac na nitro podczas zmiany biegu.

Proponuję jednak 100% otwarcie, jak nie chcesz sobie narobić kłopotów :P Przycisk tylko w bajkach występuje :) Montujesz mikroprzełącznik, który podaje masę na przekaźnik w momencie MAKSYMALNEGO otwarcie przepustnicy. Przekaźnik puszcza prąd na solenoidy. Cała filozofia.
486 KM, 530 Nm
1.3 0V
Pit
Forum Killer

Auto: FD3S

Postprzez Fiveopac » środa, 16 stycznia 2008, 15:24

qualin, przelacznik musi byc bo czyms uzbrajasz system, a czy wolisz odpalac nacisnieciem gazu czy przelacznikiem to tylko twoja zachcianka :) Tak jak Piotrek wspomnial, podtlenek uruchamiany przyciskiem zwiernym to bzdura dla "ryżowców".

Co do odkrecania butli ta sa do kupienia zdalne owtieracze butli -jest to taka nakladka na zawor z silnikiem, pasuja takze od NOS'a ZEX'a itp. No ale wiadomo, ze butla na widoku to +15 do respektu ;)
Less roof, more fun!
Fiveopac
thebestest of SRTB

Auto: MX5NC2.5T

Postprzez GaRaż » środa, 16 stycznia 2008, 15:44

No i kocyk na butle do grzania sobie kup :) by cisnienie w zimne pory zbytnio nie spadlo ;) :mrgreen: :P
... GaRaż Racing ...
>> Serwis i naprawa pojazdów <<
GaRaż
thebestest of SRTB

Postprzez qualin » środa, 16 stycznia 2008, 16:11

GaRaż napisał(a):No i kocyk na butle do grzania sobie kup :) by cisnienie w zimne pory zbytnio nie spadlo ;) :mrgreen: :P

najpierw musze kupic cisnieniomierz na zawor i purge'a, kocyk moze poczekac :)
Obrazek
qualin
Frequent User

Postprzez Pit » środa, 16 stycznia 2008, 16:41

qualin napisał(a):
GaRaż napisał(a):No i kocyk na butle do grzania sobie kup :) by cisnienie w zimne pory zbytnio nie spadlo ;) :mrgreen: :P

Niestety podzielam tu zdanie chłopaków - kocyk pierwszym tematem. Pojeździsz chwilę i zobaczysz, jak przy połowie butli wydajność strzału drastycznie spadnie. Purge to prawie wyłącznie lans, a ciśnieniomierz - groszowa sprawa...
486 KM, 530 Nm
1.3 0V
Pit
Forum Killer

Postprzez qualin » środa, 16 stycznia 2008, 16:47

Piotruś napisał(a):
qualin napisał(a):

Niestety podzielam tu zdanie chłopaków - kocyk pierwszym tematem. Pojeździsz chwilę i zobaczysz, jak przy połowie butli wydajność strzału drastycznie spadnie. Purge to prawie wyłącznie lans, a ciśnieniomierz - groszowa sprawa...

narazie jest zima wiec i tak nie bede z tego korzystal bo to glupota jak slisko i mrozno. na wiosne i lato kocyk nei bedzie potrzebny chyba ze na wieczorne ustawki, a od temperatury i w zwiazku z nia cisnienia nie zalezy to jaka system bedzi emial wydajnosc tylko ile gazu zuzyjemy. im zimniejsza butla i jej zawartosc tym mniej gazy zuzyjemy, poprostu nei wykorzystamy butli do konca i zawsze bedzie cos w niej zostawalo, tak przynajmniej tlumaczyl mi to Andrzej (Niedzwiedz) :P

a co do purga to nie tylko lans ale tez napelnienie przewodow gazem, w zwiazku z czym szybszy strzal w dolot po odkreceniu butli.
Obrazek
qualin
Frequent User

Postprzez Pit » środa, 16 stycznia 2008, 16:50

qualin napisał(a):...a od temperatury i w zwiazku z nia cisnienia nie zalezy to jaka system bedzi emial wydajnosc tylko ile gazu zuzyjemy. im zimniejsza butla i jej zawartosc tym mniej gazy zuzyjemy, poprostu nei wykorzystamy butli do konca i zawsze bedzie cos w niej zostawalo, tak przynajmniej tlumaczyl mi to Andrzej (Niedzwiedz)

Bzdura :)

qualin napisał(a):..a co do purga to nie tylko lans ale tez napelnienie przewodow gazem, w zwiazku z czym szybszy strzal w dolot po odkreceniu butli.

Naprawdę nie jeden system podtlenku założyłem i uwierz mi, korzyści z purge'a są nieprorównywalnie mniejsze, niż z kocyka.

EDIT:

Obrazek

Znajoma podłoga widnieje na tym zdjęciu. Zupełnie jak w moim mieszkaniu ;) hehe
486 KM, 530 Nm
1.3 0V
Pit
Forum Killer

Postprzez qualin » środa, 16 stycznia 2008, 17:12

bo to pewnie twoje foto, nie chcialo mi sie robic swojego wiec wzialem je z oferty Andrzeja :P ja mam wszystko zapakowane w kartonie jeszcze :)

Obrazek
Obrazek
qualin
Frequent User

Postprzez Fiveopac » środa, 16 stycznia 2008, 18:44

qualin napisał(a):Znajoma podłoga widnieje na tym zdjęciu. Zupełnie jak w moim mieszkaniu ;) hehe

To jeszcze zanim rotorami z wankla i siakimiś turbinami ja przeorałes

Co do temp gazu to tragedii nie ma, jakies 20% roznicy w kopie wg mojego tyłka na zimnej i cieplej butli. Nie zawracalem sobie tym glowy. Po prostu tankuj jak bedzie 30% stanu i nie martw sie o koc. Purge dziala odczuwalnie, jest wielka roznica miedzy strzalem z pustymi przewodami a napelnionymi. Po prawdzie trwa to jakies 1,5 sekundy wiec osobiscie poza walorami lanserskimi nie widze uzasadnienia dla tego gadgetu. po prostu jak wiesz, ze potrzebujesz pelnych przewodow to robisz "kolko kwalifikacyjne" z krotkim strzalem i juz masz problem z glowy.
Less roof, more fun!
Fiveopac
thebestest of SRTB

Postprzez qualin » środa, 16 stycznia 2008, 19:10

Fiveopac napisał(a):po prostu jak wiesz, ze potrzebujesz pelnych przewodow to robisz "kolko kwalifikacyjne" z krotkim strzalem i juz masz problem z glowy.

na oficjalnych zawodach czy ustawionych dragach to nei propblem gorzej ze spontanami spod swiatel, tam nie da rady zrobic kolka kwalifikacyjnego :P
Obrazek
qualin
Frequent User

Postprzez Fiveopac » środa, 16 stycznia 2008, 19:16

qualin napisał(a):na oficjalnych zawodach czy ustawionych dragach to nei propblem gorzej ze spontanami spod swiatel, tam nie da rady zrobic kolka kwalifikacyjnego :P

Za to masz darmowy progresywny strzał :P Zreszta, jak zaczniesz strzelac od jedynki to bedziesz sie pod nosem modlił by wejscie gazu było jak najlagodniejsze ;)
Less roof, more fun!
Fiveopac
thebestest of SRTB

Postprzez qualin » sobota, 19 stycznia 2008, 20:12

taka mala zajawka lakieru :P

opcja bez flesza:
Obrazek

i z fleszem:
Obrazek
Obrazek
qualin