Ku przekorze dla kilku malkontentów twierdzących, że na SRTB nie ma szybkich aut i że nie robią się kolejne szybkie auta wrzucę część info pomimo, iż chciałem to wrzucić dopiero po zakończeniu (przynajmniej częściowemu) mojej przebudowy. Więc zacznijmy od początku:
Dawca:
serce z dawcy (w nieco dziwnej pozycji, ale tak łatwiej się rozkręcało d dołu):
silnik 2,5 V6 seryjnie 170KM tutaj już bez kolektorów ssących:
po zdjęciu pokryw zaworów okazało się (biorąc pod uwagę zużycie, a raczej jego brak), że zgodnie z tym co twierdził sprzedawca silnik okazał się być utrzymanym w świetnym stanie, a domniemany przebieg ok 115tys km najprawdopodobniej prawdziwym.
po zdjęciu głowic kolejne miłe zaskoczenie w postaci braku progów na tulejach cylindrów
a tak doświetlaliśmy (z FordOnem) miejsce pracy
silnik postanowiłem rozebrać prawie całkowicie wymieniając wszystkie uszczelki i uszczelniacze. Głowice natomiast poszły do obróbki. To jest zdjęcie kanałów w głowicach przed obróbką:
po obróbce będą powiększone kanały ssące i wydechowe. Zawory i gniazda zaworowe będą spasowane i zrobione na 3 kąty. Kanały będą wypolerowane, a sprężynki wzmocnione i założone podwójne.
Pomiędzy kolektorami ssącymi a głowicami jest plastikowa podkładka mająca na celu wprowadzenie mieszanki i izolację cieplną dla kolektorów ssących. Kanały w tej podkładce powiększyłem ze średnicy takiej:
na taką (zdjęcie w trakcie obróbki)
kupiłem też wałki ssące od 3.0 MV6, które mają wyższe krzywki i dłuższe czasy otwarcia względem tych z 2,5
kupiłem też już kpl wszystkich niezbędnych uszczelek,uszczelniaczy
pobawiłem się też nieco z przepustnicą (narazie sama polerka, mam drugą przepustnicę na próbę, w której zwiększę średnicę z 67mm na 72mm i powiększę też motylka)
w sobotę będę sobie frezował flansze pod kolektory wydechowe rurowe. Wydech będzie miał 2,5 cala. Po rozmowie z Waldkiem na temat wystrojenia silnika pod wałki, wydech i resztę stwierdził, że powinno pęknąć 200KM
z polerką zacząłem się również bawić, żeby auto pod maską wyglądało nieco bardziej bling bling i to zdjęcie z prac (w trakcie) nad wypolerowaniem jednej z części kolektorów ssących:
w SAudio Paweł zamontował i dał obszyć w skórze słupek do zegarów carzone (narazie brakuje mi jeszcze jedenego zegara)