['92 Opel Calibra] Qualibra :P

W tym dziale prezentujemy własne auta, projekty jak i zadajemy pytania właścicielom

Postprzez qualin » niedziela, 6 kwietnia 2008, 12:41

Fiveopac napisał(a):qualin, wtryskiwacz w przepustnice???? omg, szykuj nowy silnik... dawka gazu z paliwem musi sie porzadnie wymieszac z powietrzem, aby kazdy z cylindrow dostal taka sama dawke. Takze tryskanie na jakakolwiek scianke prosi sie o backfire i sliczna eksplozje dolotu. Im dalej wtryskiwacz tym lepiej dla silnika i bezpieczniej dla calego auta.

w XE nie da rady inaczej. puszka sfi jest duza w srodku i krzywa wiec jest rysyko ze paliwo zostawaloby w niej. pozatym to nie moj patent, tak mi doradzono zeby zamontowac.
Obrazek
qualin
Frequent User

Postprzez Pit » niedziela, 6 kwietnia 2008, 13:34

qualin napisał(a):w XE nie da rady inaczej...

Ja zawsze dawałem MINIMUM 3 cale od przepustnicy. Zresztą, najlepiej zapytać o to Simona.
Pit
Forum Killer

Auto: FD3S

Postprzez qualin » niedziela, 6 kwietnia 2008, 15:40

Piotruś napisał(a):
qualin napisał(a):w XE nie da rady inaczej...

Ja zawsze dawałem MINIMUM 3 cale od przepustnicy. Zresztą, najlepiej zapytać o to Simona.

U kumpla tez w calibrze XE nitro montowal Jędrasik i tez wtryskiwacz wsadzil w przepustnice.
Jakbym zalozyl gdzies indziej wczesniej wdoloto to bylaby chooynia bo na ze wzgledu wlasni ena puszke SFI ktora zalamuje si epod kontem 90 stopni do przepustnicy, w jej srodku jest duzo zakrzywionych przestrzeni przezco mieszanka wtryskiwana osadzalaby sie na nich zamiast docierac dalej.

omg, szykuj nowy silnik... dawka gazu z paliwem musi sie porzadnie wymieszac z powietrzem, aby kazdy z cylindrow dostal taka sama dawke.

Po to w nitro jest trojnik (wtryskiwacz) zeby w nim podtlenek mieszal sie z paliwem.
Mieszaja sie we wtryskiwaczu gdzi epodtlenek zamraza paliwo i ktore dociera do silnika w postaci zamarznietych krysztalkow. takze w zadnej sytuacji do kazdego cylindra nie dotrze taka sama ilosc mieszanki. Zeby wszystkie cylindry karmione byly rowna dawka to zaklada sie systemy direct port z wtryskiwaczami osobnymi na kazdy cylinder.

Jeszcze 2 foty z pasa startowego:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
qualin
Frequent User

Postprzez Fiveopac » niedziela, 6 kwietnia 2008, 16:06

qualin napisał(a):Po to w nitro jest trojnik (wtryskiwacz) zeby w nim podtlenek mieszal sie z paliwem.

Nie musisz mi tlumaczyc po co jest trojnik, natomist nei miesza mieszanki z powietrzem, robi to samo powietrze. Duzo powietrza. BARDZO duzo powietrza.
Poza tym w trojniku nie miesza sie gaz z paliwem, tylko za nim, a konkretnie wytryskiway gazy wylatujac z trojnika rozbryzguje paliwo ktore wlasnie opuszcz trojnik ;)

qualin napisał(a):U kumpla tez w calibrze XE nitro montowal Jędrasik i tez wtryskiwacz wsadzil w przepustnice.

Co nie znaczy ze robi to dobrze.

qualin napisał(a):Zeby wszystkie cylindry karmione byly rowna dawka to zaklada sie systemy direct port z wtryskiwaczami osobnymi na kazdy cylinder.

I wlasnie dlatego wtryskiwacz musi byc jak najdalej od przepustnicy. Dawka MUSI byc rowna! A im wiecej miesja na wymieszanie sie mieszanki z powietrzem tym lepiej dla twojego silnika. Poza tym spalone zawory to nei jedyne zagrozenie, duzo ciekawszy jest backfire, gdy zapali sie mieszanka w dolocie.. dzieje sie to zawsze gdy masz wtrysk za blisko i swieca nei zdarzy odprowadzic temperatury i bedzie sie jarzyla czym zaplali mieszanke juz podczas fazy wtrysku.
qualin napisał(a):Jakbym zalozyl gdzies indziej wczesniej wdoloto to bylaby chooynia bo na ze wzgledu wlasni ena puszke SFI ktora zalamuje si epod kontem 90 stopni do przepustnicy, w jej srodku jest duzo zakrzywionych przestrzeni przezco mieszanka wtryskiwana osadzalaby sie na nich zamiast docierac dalej.

Prosta sprawa, zrob porzadny dolot 8)
Less roof, more fun!
Fiveopac
thebestest of SRTB

Auto: MX5NC2.5T

Postprzez Pit » niedziela, 6 kwietnia 2008, 17:19

qualin napisał(a):...Jędrasik...

...naprawdę żaden autorytet w tej dziedzinie
qualin napisał(a):Po to w nitro jest trojnik (wtryskiwacz) zeby w nim podtlenek mieszal sie z paliwem. Mieszaja sie we wtryskiwaczu gdzi epodtlenek zamraza paliwo i ktore dociera do silnika w postaci zamarznietych krysztalkow. takze w zadnej sytuacji do kazdego cylindra nie dotrze taka sama ilosc mieszanki. Zeby wszystkie cylindry karmione byly rowna dawka to zaklada sie systemy direct port z wtryskiwaczami osobnymi na kazdy cylinder.

Ojojoj :/

(...) naprawdę nie musisz mi tłumaczyć na czym polega DP. Właśnie, co do directa - mam leżący odłogiem gdzieś upgrade Twojego MainLine do directa, wraz z dyszami 4x25 KM. Chcesz?
Pit
Forum Killer

Auto: FD3S

Postprzez STELMI » niedziela, 6 kwietnia 2008, 17:34

qualin napisał(a):w XE nie da rady inaczej. puszka sfi jest duza w srodku i krzywa wiec jest rysyko ze paliwo zostawaloby w niej.

a co za problem pozbyć się puszki SFI i założyć Powercupa?
Zrób flansze o kształcie przepustnicy, dospawaj kolanko 90stopni z dojściami podciśnienia i wtedy nie ma problemu z zawirowaniami i bez NXa też będzie lepiej silnik chodził. Poszukaj informacji na temat Powercupa Mantzla i spróbuj zrobić taki sam lub jak jakimś cudem ci się uda kup Manzla w używce

tak to wygląda:
Obrazek
Ostatnio edytowano niedziela, 6 kwietnia 2008, 21:32 przez STELMI, łącznie edytowano 1 raz
https://www.facebook.com/pages/STELMACH/286353431402978
STELMI
thebestest of SRTB

Auto: TDI,LPG

Postprzez qualin » niedziela, 6 kwietnia 2008, 18:36

Fiveopac napisał(a):dzieje sie to zawsze gdy masz wtrysk za blisko i swieca nei zdarzy odprowadzic temperatury i bedzie sie jarzyla czym zaplali mieszanke juz podczas fazy wtrysku.

to co w przypadku direct portu jest ? tam nie jest za blisko ?
Obrazek
qualin
Frequent User

Postprzez Fiveopac » niedziela, 6 kwietnia 2008, 21:06

to co w przypadku direct portu jest ? tam nie jest za blisko ?

Bardzo proste - tam masz 4x mniejsze dawki oraz skierowane prosto w miejsce przeznaczenia :)
Less roof, more fun!
Fiveopac
thebestest of SRTB

Auto: MX5NC2.5T

Postprzez Proper » poniedziałek, 7 kwietnia 2008, 18:41

cos takiego znalazlem moze sie przyda, troche slabo wykonanae ale:
http://www.allegro.pl/item342901097_pow ... t_sfi.html
ProPerfekt ....daj upust swojej mocy!!!
www.blow-off.pl
Blow-off, MBC ,Regulatory ciś. paliwa, pomiary AFR
http://www.properfekt.pl
http://www.facebook.com/pages/Properfekt/282421328464662
Proper
Forum Clubber

Auto: urquattro urS4

Postprzez qualin » poniedziałek, 7 kwietnia 2008, 18:54

Proper napisał(a):cos takiego znalazlem moze sie przyda, troche slabo wykonanae ale:
http://www.allegro.pl/item342901097_pow ... t_sfi.html

juz to widzialem, dzieki ale samoroby nie zaloze. jak sie trafi lexmaul w dobrej cenie to kupie i zamontuje.
Obrazek
qualin
Frequent User

Postprzez STELMI » poniedziałek, 7 kwietnia 2008, 19:32

założył byś taką samoróbę zmieniłbyś zdanie. Puszka SFI jest jakimś debilnym wynalazkiem Opla, która odbija dopływające powietrze. Znam kilka przypadków, gdzie samo założenie takiej samoróby powercupa dawało nawet 8KM
https://www.facebook.com/pages/STELMACH/286353431402978
STELMI
thebestest of SRTB

Auto: TDI,LPG

Postprzez qualin » poniedziałek, 7 kwietnia 2008, 23:41

STELMI napisał(a):założył byś taką samoróbę zmieniłbyś zdanie. Puszka SFI jest jakimś debilnym wynalazkiem Opla, która odbija dopływające powietrze. Znam kilka przypadków, gdzie samo założenie takiej samoróby powercupa dawało nawet 8KM

nie mowie ze nie, ale nie lubie tego typu rozwiazan, jakos z partactwem mi sie kojarzy.
Obrazek
qualin
Frequent User

Postprzez qualin » piątek, 18 kwietnia 2008, 09:58

Jednak sie skusilem i na probe zamowilem powercapa.
Znalazlem kolesia co robi je laserowo (wycina), naprawde profi wygladaja.
Zobaczymy jak sie to sprawdzi.

Ostatnio udalo mi sie poprawic czas na 1/4. Wykrecilem 15,92 jadac bez podtlenku, wiec wg mnie bardzo przyzwoity czas jak na seryjna calibre ;)
Jak zawsze objechalem prawie wszystkie Vki :P
Z jdna ktora miala udokumentowana przez hamownie moc 169 km, szedlem leb w leb, wygralem o jakies pol maski :P
Ja nie wiem czy te falki sa takie do dupy czy kierowcy.
Standardowo okazalo sie ze mam najdzysza 16tke w klubie, po raz 3 zdobylem 1 miejsce :) drugi najlepszy cczas w klasie 16V to 16,54 wiec troszke brakuje.

Niestety nei zrobilem pomiaru na nitro bo dzien predzej poprawialem instalacje i testowalem przez co zabraklo gazu na zawody :(

filmik z jednego z przejazdow z inna 16tka ktora na nitro wykrecila taki sam czas jak ja bez. na filmiku obaj bez podtlenku jedziemy):
http://pl.youtube.com/watch?v=OEHPr_aU0m8
Obrazek
qualin
Frequent User

Postprzez weede » piątek, 18 kwietnia 2008, 13:10

fajnie, ze auto smiga, tylko nawierzchnia nie byla za ciekawa tam ;)

PS. jak zamocowales kamere?
weede
Administrator

Auto: C55

Postprzez qualin » piątek, 18 kwietnia 2008, 13:17

weede napisał(a):fajnie, ze auto smiga, tylko nawierzchnia nie byla za ciekawa tam ;)

PS. jak zamocowales kamere?

nawierzchnia miala zayebista przyczepnosc jak na beton. pozatym w porownaniu do plyty lotniska w toruniu to niebo a ziemia.
znajomy startowal na slickach to poszlo mu sprzeglo.

to nie kamerka tylko telefon w uchwycie samochodowym ;)
Obrazek
qualin
Frequent User

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze auta