['92 BMW 344i E36] ?mietnik vel Remondis vel Pet

W tym dziale prezentujemy własne auta, projekty jak i zadajemy pytania właścicielom

Postprzez Dziadek » środa, 20 października 2010, 11:51

Byłem u blacharza, po zastosowaniu nadkoli przednich z e46 z tylnie błotniki z nadkolami wyglądają nieźle:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zakrycie koła w wystarczającym stopniu, krawędzie końcowe jak w oryginale, trochę za mocny kąt zejścia, ale niech będzie.
Za to z tyłem jest zagadka, co zrobić?

Obrazek

Wersja szybka i sprawna-zderzak naginamy na zewnątrz, blaszkę nad nim odginamy również, ewentualne przerwy uzupełniamy inną blaszką, na dole opona odkryta w 1/3, ale mi to akurat mocno nie przeszkadza.
Wersja porządniejsza-dorabiamy wyszerzenie do dołu zderzaka aż, ale to musiałby już być laminat, łączenie ze zderzakiem i błotnikiem. Koło zakryte aż do dołu praktycznie. Ale obawiam się, czy ktoś mi to sensownie dorobi z laminatu w naszym mieście?
Co sądzicie?
I think there's a defect in my rear view mirror - everything reflected in it seems to disappear extremely quickly.
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez GaRaż » środa, 20 października 2010, 13:21

Dziadek napisał(a):Wersja szybka i sprawna-zderzak naginamy na zewnątrz, blaszkę nad nim odginamy również, ewentualne przerwy uzupełniamy inną blaszką, na dole opona odkryta w 1/3, ale mi to akurat mocno nie przeszkadza.
Wersja porządniejsza-dorabiamy wyszerzenie do dołu zderzaka aż, ale to musiałby już być laminat, łączenie ze zderzakiem i błotnikiem. Koło zakryte aż do dołu praktycznie. Ale obawiam się, czy ktoś mi to sensownie dorobi z laminatu w naszym mieście?
Co sądzicie?

dziadek w osielsku zrobi ci zderzak jak chcesz , nam ladnie zalepil ori wyciecie na wydech i zrobil nowe po drugiej stronie , tak jak ktos wspomnial wczesniej , moze wlepi Ci miejsce na tablice z innego zderzaka , tak by bylo najlepiej.
... GaRaż Racing ...
>> Serwis i naprawa pojazdów <<
GaRaż
thebestest of SRTB

Postprzez Dziadek » piątek, 22 października 2010, 07:54

Jak ktoś ma namiary telefoniczne do plastikarzy to poproszę, spróbuję zdążyć jeszcze w przyszłym, ostatnim przed swapem tygodniu zrobić zderzak pod tablicę.

Nadkola będą podklepane do góry, jak we 2 usiedliśmy nn bagażniku to praktycznie otarły o opony, zły kąt tak jak mi i innym się wydawało. Plan na razie na połączenie jest taki, by powstałą po nagięciu zderzaka szczelinę między poszyciem a końcem nadkola wypełnić blachą, chyba będzie to miało jakieś ręce i nogi. Chcę uniknąć customowego zderzaka, bo potem w razie rozwalenia go za każdym razem będzie kłopot z dorabianiem, a tak to blachy będą ukształtowane pod seryjny ale odchylony zderzak.

Obrazek

Z to ruszył przód, nadkola z e46 całkiem zgrabnie się wkomponują w e36 :)
Przed i po:
ObrazekObrazek

Zakładam że z przodu więcej niż 235 szerokości opon nie będzie, mam nadzieję że dobrze...
Spróbujemy też, by dół progu wchodząc w błotnik odginał się lekko jak z tyłu i nadkole zaczynało się z samego dołu, ale czy to wyjdzie, to czas pokaże. A mamy go już tylko tydzień.

EDIT: pierwsze już wspawane, przód wygląda jak fabryka, tylko 3cm szerszy :)

Obrazek
Obrazek
I think there's a defect in my rear view mirror - everything reflected in it seems to disappear extremely quickly.
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez Dziadek » wtorek, 26 października 2010, 18:59

Nadkola przednie mają już finalny kształt, wyszły z progu bardziej i naddano trochę listwę nad zderzakiem żeby się z nimi połączyła. Ciekawe jak zrobię wymiarowe wewnętrzne plastikowe...
Reszta robót stoi, 2 kolegów się pokrzywiło i ich wpuściłem w kolejkę, auto ma jeszcze tydzień na wyjazd z blacharni. Malowanie po swapie.

Obrazek
Obrazek

Z dobrych wiadomości dzwonił Andrzej, dealer nitro, sprawdził mój system, powinien podołać +150KM :)
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez rumianko » wtorek, 26 października 2010, 21:48

pamiętaj ze do takiego systemu masz tylko 5-7 strzałów :D

od razu kup 2 butle żeby dłużej banan na twarzy był ;)
chip tuning/hamownia/fap/dpf_off/indywidualne programy każdy silnik z T
https://www.facebook.com/pages/Brk-Tuning/1431232843778695?ref=ts&fref=ts
rumianko
Frequent User

Postprzez Dziadek » sobota, 30 października 2010, 19:25

Dwie butle już są.
Auto kończy się blacharsko. Stoję przed dylematem jakie sprzęgło, polscy dostawcy wydymali mnie z OEM LUK, nie wiem teraz czy ciągnąć coś z USA- długo to może trwać, za długo, czy dać do zrobienia spieki i zobaczyć czy wytrzymają, a może spiąć się na Sachs Performance...
Do tego szpera, nie wiem czy wybrać płytkową typu bmw czy satelitarną typu quife/obx/kaaz. Satelitarne podobno świrują jak koło jest w powietrzu, płytkowe trzeba częściej naprawiać. Płytkowe mogę zblokować koła wg uznania, satelitarne tylko albo aż przekłada moc na koło z przyczepnością tylko wg potrzeb. Sam nie wiem. Mam ofertę na cały tylni wózek od m3,ale przełożenie ma ciut za krótkie, 3.20, chciałem 3.1-2.9... No i nie jest on tani...
Do skompletowania swapu brak mi jeszcze europejskiego rozrusznika, muszę załatwić, na koniec już się nic nie chce.
Blacharz podniósł tylnie nadkola, za szybko dobijały o opony. Lekki monster się z tyłu zrobił. Ciekawe jak mu wyjdzie uzupełnienie szpar blachą pomiędzy błotnikiem a zderzakiem. Od Garażowców mam poliwęglan, to już pozwoli zamknąć tył, wielkie dzięki chłopaki :)
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez pheonix » sobota, 30 października 2010, 19:52

Dziadek napisał(a):Auto kończy się blacharsko. Stoję przed dylematem jakie sprzęgło, polscy dostawcy wydymali mnie z OEM LUK, nie wiem teraz czy ciągnąć coś z USA- długo to może trwać, za długo, czy dać do zrobienia spieki i zobaczyć czy wytrzymają, a może spiąć się na Sachs Performance...

Większość ludzi poleca Sachsa. Cena rewelacyjna nie jest ale wynagradza to dłuższym okresem działania w porównaniu do reszty.
pheonix
Super user

Postprzez luke8 » środa, 3 listopada 2010, 11:55

I jak juz na warsztacie ?
www.tuning-studio.pl
koni bilstein eibach ebc brembo k&n JR
DBA ACL
luke8
Frequent User

Postprzez Dziadek » środa, 3 listopada 2010, 19:19

Ano już na. O ironio, gdybym miał już sprzęgło, to auto byłoby gotowe za 1.5 tygodnia :( Chłopaki się dobrze przygotowali, za dobrze.
Ale po kolei. Po wizycie u blacharza kilka smutnych faktów:
1. Tylni zderzak jednak trzeba będzie poszerzać przez plastikarza na podstawie 2szt, wstawki blaszane wyglądały jak pół dupy zza krzaka, więc na razie zostaje jak jest. I tak muszę w nim osadzić rejestrację.
2. Zamawiając pełną klapę zapomniałem, że trzeba ją jakoś otwierać :) Ale sprawa już załatwiona.
3.Laminaty leżą tak sobie, niektóre lepiej, niektóre gorzej, niektóre całe, niektóre gdzieniegdzie. Fabryka to to nie jest, ot i tyle. Ale da się żyć.
4.Zespolone lampy lepiej wyglądały w kartonie niż na aucie :( Jakoś tak dziwnie, muszę spróbować wywalić te chromowane cuda z środka i odbłyśnik kierunku, może całkiem czarne tło bedzie lepsze. Zwłaszcza że pas przedni też będzie czarny z nerkami.
5.Kurwa ciężko się przebić do wylotów w błotników z komory silnika, kolejne podejście w swapowni.

Laweciarz nie mógł wjechać do blacharni, musiałem nysą wyciągać potwora na ulicę pod górkę, lekki to on jednak nie jest. Laweciarz oczywiście przy załadunku dał radę przytrzeć felgę jedną o krawężnik, kurwa bravo. Na miejsce swapowania dojechaliśmy sprawnie, ale za to tam zeszło czasu od diabła, z nudów porobiłem kilka zdjęć:
PET z dziwnymi oczami:
Obrazek

Ale za to zajebistą, żabiastą dupą:
Obrazek

Niedokończony nadkolo-zderzak kłuje lekko,ale to się zrobi:
Obrazek
Obrazek

Czy ktoś tu widział moją wiązkę od bmw 540i...?? ;)
Obrazek

A to poglądowy widok jaki napotkam za kilka tygodni (tyle że ja będę miał puszkę z filtrem dorobioną jak oryginał i postaram się mieć pokrywę silnika zmieszczoną), poprzedni pacjent Ruszkosia jeszcze nie jest skończony:
Obrazek

Przy inwentaryzacji swapa okazało się że nie dostałem z silnikiem AWS, na szczęście wciąż jest w posiadaniu dostawcy silnika, ma dosłać pocztą.

Chcę zamówić nową pompę paliwa Walbro, gdzie to zrobić najlepiej?

Rozpórki będą pasowały od standardowej E36. Git. Klime jednak wywalamy, wyszło nam 20kg i dużo roboty, pierdolić to.
W komorze wszystko w miarę jest na wierzchu, wskaźniki pozakładam sobie później u nas.
Teraz pozostało czekać na sprzęgło, zamówione już w reichu Sachs Performance, powinno być za tydzień, tylko że jakiś pierdolony długi weekend wypada i mnie nie będzie :( No ale może dojdzie szybciej... Zły jestem, że nie będzie półsprzęgła,ale w sumie czy ja go będę aż tak potrzebował? Za to +670Nm-bezcenne :lol:

Po powrocie auto do lakiernika, zderzak do plastikarza, potem na oklejanie folią maska-dach-klapa, detale no i jakoś pod koniec grudnia-stycznia z zewnątrz będzie gotowe. Może w międzyczasie coś w środku dam radę ruszyć...
Ostatnio edytowano środa, 3 listopada 2010, 19:42 przez Dziadek, łącznie edytowano 1 raz
Dziadek
thebestest of SRTB

Postprzez Kamil Wolski » środa, 3 listopada 2010, 19:26

Chylę czoła.
Kamil Wolski
thebestest of SRTB

Postprzez Fiveopac » środa, 3 listopada 2010, 20:16

Pieknie oglada sie projekt, ktory rozwija sie na oczach publicznosci, jeszcze chwila i bedziesz mogl bez wstydu zmienic ksywe Dziadek na Kajman :mrgreen:
Pompe dostaniesz u tego kolesia http://allegro.pl/show_user.php?uid=4619134 taka jaka zechcesz, chyba wszyscy od niego kupuja. Ubzduralem sobei numer pompy jakiej niemial na stanie i nawet nigdy na oczy nie widzial a po 4 dniach mialem ja juz u siebie. Polecam.
Less roof, more fun!
Fiveopac
thebestest of SRTB

Auto: MX5NC2.5T

Postprzez kubas » środa, 3 listopada 2010, 20:18

Dziadek kurde idziesz ogniem na prawdę! W środku podziałaj wyrzuć wszystko co się da :D
kubas
thebestest of SRTB

Postprzez STELMI » środa, 3 listopada 2010, 20:26

dalej nie podoba mi się pomysł z tablicą w zderzaku i gładka klapa :?

Ja chce się tym przejechać zanim to rozbijesz :P
https://www.facebook.com/pages/STELMACH/286353431402978
STELMI
thebestest of SRTB

Auto: TDI,LPG

Postprzez Jarek104 » środa, 3 listopada 2010, 20:26

wpadam z naszym petem w mocne kompleksy..

Szacun Dziadek, liczę na przejażdżkę..
Jarek104
thebestest of SRTB

Auto: 2,3T & 3,0 V6

Postprzez Dziadek » środa, 3 listopada 2010, 20:29

kubas napisał(a):Dziadek kurde idziesz ogniem na prawdę! W środku podziałaj wyrzuć wszystko co się da :D

Nene, w środku wywalam to co z tyłu, z przodu zmieniam fotele na ciut lżejsze (półkubły), ale zostawiam wygłuszenia,auto ma być trochę choć cywilne.

Co do klapy, ja tu akurat nie mam wątpliwości :) A co do przejażdżki, spoko, ale to jeszcze chwila :)
Jarek, wszystko przed wami :) Choć prawie tak ciekawie wychodzi 330i, do tego sporo tańsza zabawa, sam długo nad tym myślałem. Ale wygrał dźwięk V8 :)
Dziadek
thebestest of SRTB

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze auta